Sadržaj karotenoida i antioksidacijska aktivnost zrna kukuruza ovisno o hibridu i lokaciji uzgoja (CROSBI ID 400243)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Sučija, Marijan
Grbeša, Darko
Kljak, Kristina
hrvatski
Sadržaj karotenoida i antioksidacijska aktivnost zrna kukuruza ovisno o hibridu i lokaciji uzgoja
Karotenoidi su prirodni pigmenti antioksidacijskog djelovanja zaslužni za boju zrna kukuruza. Aktivni su spojevi i u zaštiti same biljke od stresa zbog čega je cilj ovog istraživanja bio ispitati utjecaj hibrida i lokacije proizvodnje zrna na njihov sadržaj i antioksidacijsku aktivnost u sušnoj 2012. godini. Zrno istraživanih hibrida (Bc 354, Bc 572, Bc 574, Bc 582 i Pajdaš) proizvedeno je na testnim poljima u središnjoj (Krapje) i istočnoj (Sičice) Hrvatskoj. Osim vremenskih uvijeta, testna polja su se razlikovala i po tipu tla, pri čemu je lokacija Krapje bila povoljnija za rast kukuruza zbog svoj smještaja u Lonjskom polju i visoko propusnog aluvija. Sadržaj karotenoida u zrnu određen je spektrofotometrijski nakon ekstrakcije heksanom, dok su antioksidacijska aktivnost karotenoida i ukupna antioksidacijska aktivnost zrna utvrđene TEAC (engl. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) metodom. Utjecaj hibrida i lokacije, te značajnost njihove interakcije utvrđeni su za sva istraživana svojstva. Hibrid Bc 354 je imao najniži (23, 90 µg/g), dok je Pajdaš imao najviši (29, 23 µg/g) sadržaj karotenoida bez obzira na lokaciju proizvodnje zrna. Viši sadržaj karotenoida bio je očekivan u hibridima proizvedenim na lokaciji Sićice što je određeno samo za Bc 354, dok su Bc 572, Bc 574 i Bc 582 imali viši sadržaj na lokaciji Krapje. Isto je opaženo je i za antioksidacijsku aktivnost karotenoida pri čemu je najvišu aktivnost imao hibrid Bc 572 (0, 900 mmol/kg ST), a najnižu Bc 354 (0, 635 mmol/kg ST). Opažene pravilnosti rezultat su različitih duljina vegetacije istraživanih hibrida ; sušno razdoblje, a time i povećana proizvodnja karotenoida, nastupila je u različitim fenofazama usjeva kukuruza. Najvišu aktioksidacijsku aktivnost zrna imao je hibrid Bc 354 (19, 89 mmol/kg), a najnižu Bc 572 (15, 60 mmol/kg) ; karotenoidi pridonose ukupnoj antioksidacijskoj aktinosti zrna u prosjeku 4.84%.
zrno kukuruza; karotenoidi; antioksidacijska aktivnost; hibrid; lokacija uzgoja
nije evidentirano
engleski
Effect of hybrid and production location on carotenoid content and antioxidant activity of corn grain
nije evidentirano
corn grain; carotenoids; antioxidant activity; carotenoids; hybrid; growth location
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb