Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 932130

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Breko Kustura, Hana
Naslov: Između Italije, Dalmacije i Bosne. Kantuali fra Petra Kneževića (Sinj i Visovac 1767./1768.) u povodu 250. obljetnice nastanka
( Among Italy, Dalmatia and Bosnia. Chant books by friar Petar Knežević (Sinj and Visovac 1767, 1768) )
Knjiga: Matija Divković i kultura pisane riječi II.
Urednik/ci: Grmača, Dolores, Horvat, Marijana, Karamatić, Marko
Izdavač: Kulturno povijesni institut Bosne Srebrene, Hrvatska sveučilišna naklada
Grad: Zagreb, Sarajevo
Godina: 2017
Raspon stranica:: 601-622
ISBN: 978-953-169-383-7
Ključne riječi: fra Petar Knežević, kantuali, Sinj, Visovac, cantus fractus, Misa u Harvatski jezik, Credo cingalinum, Misa quotidiana.
( friar Knezevic, Chant books, Sinj, Visovac, cantus fractus, Mass in Croatian language )
Sažetak:
Rad predstavlja glazbeni opus franjevačkog pjesnika i glazbenika fra Petra Kneževića u komparativnom kontekstu srodnih izvora provenijencijom iz Italije, Bosne i Dalmacije. Autorica temeljem suvremenih metoda povijesno- repertoarne obrade glazbenih rukopisa namijenjenih misnom bogoslužju analizira Kneževićev repertoar iz kodeksa nastalih 1767. i 1768. Ti su kodeksi danas pohranjeni u franjevačkom samostanu u Sinju i na otočiću Visovcu. U tekstu se predstavlja kodikološka analiza izvora, novo tumačenje tipologije notnog zapisa, i konstatira argumentirano repertoarna pripadnost ovih glazbenih knjiga području europskog fenomena nazvanog cantus fractus. Posebna je pažnja u radu posvećena specifičnim napjevima Kneževićeva repertoarnog odabira koji povezuju povijesno, ali i glazbeno područja Italije, Bosne i Dalmacije. Kao paradigma usporedbi sa europskim misnim repertoarom od srednjega vijeka do 18. stoljeća, autorici su poslužili napjevi znani kao Misa quotidiana i Credo cingalinum.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Glazbena umjetnost
Upisao u CROSBI: Hana Breko (brekoh@hazu.hr), 24. Ožu. 2018. u 21:15 sati